Ko si zamišljamo svoj dopust, si navadno predstavljamo sproščenost, odklop in notranji mir. Vseeno pa lahko ta pričakovanja dan pred odhodom padejo v vodo. Kaj je šlo narobe?

Ljudje smo velikokrat naravnani tako, da želimo imeti pred odhodom na počitnice “vse opravljeno”. Mislimo, da nam bo to, da smo za seboj pustili red, prineslo notranji mir in zaradi tega na dopustu ne bomo imeli skrbi. Takšna miselna naravnanost lahko v času pred dopustom hitro vodi k polnejšemu delovnemu urniku.

Na delovnem mestu delamo več in močneje, da bi končali s vsemi nalogami in dosegli cilje. Tolažimo se, da bomo tako ali tako kmalu imeli počitniški odklop. Morda smo zelo aktivni tudi po delu, ko srečujemo prijatelje, ki jih nekaj časa ne bomo videli, športamo, da bi imeli “poletno postavo”, in tako naprej. Veliko stvari zahteva našo pozornost, zakaj jih ne bi takoj uredili? Kmalu bomo tako ali tako plavali v morju ali se sproščali sredi gorovja.

Dan pred odhodom urejamo stvari doma: Zalijemo rože, malo počistimo, peljemo mačko k prijatelju, kupimo manjkajoče stvari za na dopust, uredimo svoje telo, spakiramo obleke. Smo naredili vse iz seznama v svoji glavi?

Dan D

Ob petih zjutraj končno krenemo na pot, ampak smo popolnoma zaspani, saj smo ob desetih zvečer zlagali še zadnje stvari v prtljažnik. Smo pod stresom in s partnerjem se prepiramo, kdo je pozabil doma kartice mednarodnega zdravstvenega zavarovanja.

Ko prispemo, smo znojni in utrujeni. Ja, dopust se je končno začel. Vedar…se je začel tudi v naši glavi? Se lahko “odklopimo”? Ali prve 3 dni še vedno razmišljamo o službi? Velikokrat se celo zgodi, da po nekaj dneh počitnic zbolimo. Izgubimo vse resurse, ki so nas ohranjali v polnem pogonu in ko se končno malo ustavimo, se telo končno zlomi.

Preokvirjanje koncepta dopusta

Z zgornjim opisom karikiramo situacijo, v kateri se vsaj delno znajde veliko ljudi. Zato je čas, da se vprašamo: Si res želimo, da je tako? Ali želimo pred dopustom res pritiskati na svoje vire energije? Ali res potrebujemo ves ta stres?

Ne, ga ne. Na destinacijo lahko prispemo drugačni – polni motivacije, energije, in najpomembnejše – že sproščeni.

Kako lahko to storimo? Preokviriti moramo svoj koncept dopusta. Zaradi ohranjanja duševnega in fizičnega zdravja si moramo vzeti več manjših odmorov, preden si privoščimo najdaljšega. Torej…

Kaj lahko storimo, da začnemo s svojimi počitnicami brez stresa? 

Predstavljamo vam 3 sklope nasvetov:

 1. POSKRBIMO ZASE ČEZ VSE LETO

Čeprav moramo skrbeti za veliko stvari (in ljudi), ne smemo pozabiti nase. Le na tak način bomo lahko najboljša verzija sebe. Zato je dobro, da:

 • Vsak teden prejmemo dovolj ur spanca. Nadomeščanje spanca ob vikendu realno ne nadomesti izgubljenih ur med tednom, zato se v posteljo odpravljajmo dovolj zgodaj. Če čutimo, da potrebujemo počitek tudi čez dan, si ga privoščimo.
 • Bodimo redno telesno aktivni. Ni pomembno, ali nam določen šport pomaga spremeniti postavo. Pomembno je, da se zaradi njega počutimo boljše in bolj zdravo.
 • Vzemimo si nekaj ur na teden le zase. Berimo, pojdimo sami na dolg sprehod, odložimo telefon, pišimo dnevnik, meditirajmo. Ne počnimo ničesar.

2. ORGANIZIRAJMO SVOJE DELO

 • Če je možno, si delo v službi organizirajmo tako, da bomo imeli najpomembnejše stvari opravljene že teden pred dopustom. Teden pred dopustom se naj ne bi razlikoval od ostalih povprečnih tednov na delovnem mestu.
 • Nasploh si postavljajmo nižje cilje, ki nas bodo korak za korakom vodili to večjih.
 • Opomnimo se lahko, da bo vse počakalo. Če nekaj ni opravljeno, ne bo konec sveta. 

3. ORGANIZIRAJMO SVOJE PRIPRAVE NA DOPUST

Ni dobro vsega pustiti na zadnji dan. Svoje priprave lahko razširimo na daljši časovni interval:

 • Rezervirajmo dopustniško nastanitev ter morebitne karte, vozovnice in vstopnice vnaprej. Naredimo lahko okvirni plan ogledov, če si jih želimo. Vse te informacije lahko imamo pripravljene že tedne pred odhodom.
 • Spišimo listo stvari, ki jih moramo vzeti s seboj, že teden pred odhodom: zapišimo vse – od pomembnih kosov oblačil do dokumentov in potrebnih zdravil.
 • Razmislimo, katerih stvari nimamo doma, jih pa potrebujemo za potovanje ali oddih. Kupimo jih na navaden popoldan 5 dni pred odhodom. V primeru, da na kaj pozabimo, lahko stvar še vedno dokupimo.
 • Ni potrebno pakirati zadnje popoldne pred odhodom. Spakiramo lahko že dan prej. S tem ostane zadnje popoldne doma prosto, da poskrbimo zase in za svoj dom ter del popoldneva preživimo ob sproščanju.

Opazimo lahko, da je ključ do dobre izkušnje začetka počitnic v organiziranju svojega časa in notranjih virov. Naj dopust ne bodo sanje, ki nas na koncu pustijo bolne ali pod stresom. Dopust je lahko resnična nagrada, češnja na vrhu našega življenjskega stila. 

Želimo vam prijetne počitnice!