S samorefleksijo do boljšega počutja

OB SPLOŠNEM EPIDEMIOLOŠKEM ZAPRTJU (LOCKDOWNU) SE LAHKO POJAVLJAJO NEUGODNA ČUSTVA IN STISKA. KER SE SITUACIJA ŽE LETO DNI NE UMIRI, SO LAHKO NEUGODNA ČUSTVA SE TOLIKO VEČJA. ŠE VEDNO PA LAHKO OHRANJATE DOBRO POČUTJE IN NOTRANJE RAVNOTEŽJE – S SAMOREFLEKSIJO in PRIDRUŽITVIJO NAŠIM DOGODKOM. PREVERITE:

Za kaj gre?

Samorefleksija je proces, v katerem raste vaše razumevanje tega, kdo ste, kaj so vaše vrednote in zakaj razmišljate in delujete na določen način. Gre za pogled vase, za resen razmislek o sebi, svojem značaju, vedenju in prihodnosti. Samorefleksija vam pomaga razvijati um, rasti in najti vrednost tudi v svojih napakah. Reflektiranje o okoliščinah življenja lahko prinese nove uvide.
.
Ne gre za to, da se analizirate in se primerjate s popolno sliko sebe. To bi v vas povišalo občutke stresa in tesnobe. Gre za to, da ste s seboj ISKRENI – iskreni glede tega, kdo in kje ste in česa si zares želite.
Hitro lahko pridete tudi do napačnih racionalnih zaključkov o določenih vidikih sebe. Da ostanete na pravi poti, uporabljajte več “kaj” in manj “zakaj” vprašanj. “Zakaj” vprašanja namreč dvigajo neugodna čustva, medtem ko vas “kaj” vprašanja puščajo radovedne in realnejše.

Preizkusite se v izzivu samorefleksije

Umaknite se v miren prostor in izvedite krajšo dihalno vajo. Lahko gre za krajšo meditacijo (položite roko na trebuh in opazujte svoje dihanje) ali pa za več globljih vdihov skozi nos s podaljšanim izdihom skozi usta. Nato z resnim pristopom odgovorite na spodnja vprašanja. Ob tem ohranjajte radovednost. Predvsem pa: bodite iskreni do sebe.

15 VPRAŠANJ ZA REFLEKTIRANJE:

1. Od katerih petih vrednot v življenju ne odstopam?
2. Na kakšen način bi živel-a svoje življenje pred enim letom ali dlje, če bi takrat vedel-a, kar vem danes?
3. Kaj trenutno najbolj potrebujem?
4. Katere obveznosti, ki si jih v zadnjih 6 mesecih zadajam, bi lahko izbrisal-a iz urnika?
5. Počnem v življenju kaj, v čemer res uživam?
6. Katere stvari lahko v svojem življenju povišam?
7. Kaj želijo drugi ljudje, da naredim/delam?
8. Kaj želim narediti/delati jaz?
9. S čim bi se začel-a ukvarjati, če bi bil uspeh pri tem zagotovljen?
10. Katerih in kakšnih izkušenj si želim v življenju?
11. Kaj jemljem za samoumevno?
12. Kako zadovoljen-a sem s svojo partnersko zvezo / stanom?
13. Katerim prijateljem in družinskim članom zaupam toliko, da bi jih poklical-a, če se mi kaj zgodi?
14. Kaj in koliko vlagam v medosebne odnose?
15. Kako skrbim za svoje duševno in fizično zdravje?
.
Vse, kar ste zapisali, na koncu preberite in osmislite. Lahko dodate še druga vprašanja. Napisano lahko preuredite v miselni vzorec.
Razmislite o zapisanem.
Bi želeli kaj spremeniti? Lahko iz zapisanega v prihodnjih dneh oblikujete kakšne zaključke? Morda načrte in cilje za sedanjost in prihodnost? Kar pogumno!

Ob koncu ponovite dihalno vajo.

 

Avtorica: Nina Piberčnik