Način, kako se pogovarjamo s seboj, je zelo pomemben, saj vpliva na naše dobro počutje in odzive. Ste se kdaj vprašali: Kako se pogovarjam sam_a s seboj? Kaj si govorim, kakšen ton ima ta glas?
Navadno se tega redko zavedamo ali pa temu ne posvečamo pozornosti. Misli pa so velikokrat ukazovalne, obsojajoče, prestrašene, kar na koncu rezultira v znižanem razpoloženju.

Počutje lahko izboljšamo s tem, da poskušamo kdaj zaznati svoje misli in svoj notranji monolog zavestno spreminjati v prijaznejšega. Ne boste ga uspeli popolnoma spremeniti, pomagalo pa bo že to, da boste razmišljali o njem in se uspeli večkrat približati kateremu od naslednjih 5 nasvetov:

  1. Opazujte, kaj vam govorijo misli, začnite se zavedati morebitnega negativnega govora. V začetku morda ne boste zlahka ulovili lastnih misli, s ponavljajočim usmerjanjem pozornosti pa se lahko v tem bolj izurite.
  2. Zaznajte, s kakšnim tonom si govorite. Ko je ton misli neprijeten, ga poskušajte spremeniti v prijaznejšega, ne-agresivnega. Naj bo to ton, ki ga uporabite, ko govorite s prijateljem.

  3. Osredotočite se na sedanjost, na tukaj in zdaj. Misli lahko postanejo izjemno neprijetne, če jih pustite, da divje tečejo. Ko se osredotočate na tukaj in zdaj, pa imate večjo možnost, da prekinete tok negativnega samogovora. Preteklost je že prešla. Prihodnosti ne poznamo, s skrbjo o njej ničesar ne pridobimo. Recite si: “Stop, ustavi se!”
    Stopite korak stran od zgodbe, ki jo napletajo vaše misli. Spomnite se, da misli niso dejstva. Vaše misli niso vi. Vi ste tisti, ki “posluša”.


  4. Poskušajte zaslediti besedo moram. S to besedo se dajete pod pritisk. Poskušajte jo nadomestiti z želim ali lahko (bi). Razmislite, kdaj se počutite bolje: ob “Moram dokončati nalogo” ali ob “Lahko dokončam nalogo”?

  5. Ne pritiskajte nase s pozitivnostjo. Z razmišljanjem o tem, kako se spremeniti v pozitivnejšo osebo, namreč občutite še več pritiska in dosežete nasprotni učinek. Namesto v pozitivna, skušajte spremeniti negativna razmišljanja v bolj realistična.

*
Predstavljamo še 6 primerov (povzetih po C. Kane, 2018), kako nadomestiti negativni samogovor z nevtralnejšimi izjavami. Primere izjav na levi lahko nadomestimo z izjavami na desni:

Idiot sem.   – – – >  Trenutno tega ne razumem. 

Sedaj bi že moral biti _______ .  – – – >  Sedaj bi lahko bil _______, ampak namesto tega izbiram _______ .

Vse je moja krivda.  – – – >  Bila sem del te situacije in sem odgovorna le za svoje odločitve in dejanja.

Nikoli ne bi smela …  – – – >  Če se to ne bi zgodilo, jaz…

O meni gotovo mislijo, da _____ . – – – > Njihova dejanja so njihova dejanja. Niso poveza z menoj.

Zakaj nisem kot oni?  – – – > Dobro jim gre. In tudi meni bo šlo. Na svetu je dovolj dobrega za vse nas.

*

Govorite s seboj iz pozicije sočutja. Uporabljajte prijazen jezik, ki vam pomaga. <3
Naj zaključimo z mislijo, ki seže do srca:

»Bodi ljubezniv do sebe, dragi – do naših nedolžnih neumnosti. Pozabi vsak zvok ali dotik, ki ti ni pomagal plesati. Spoznal boš, da nas razvija vse.«
(Rumi)

Želim vam čudovit dan!

 

Nina Piberčnik, avtorica prispevka